Uh, Oeko-Tex?

Laborant aan het werk
Gemiddelde leestijd: 2 minuten

Laborant aan het werkIk las van de week weer eens wat teksten terug die we de afgelopen tijd op onze website hebben geplaatst, en ik moet naar aanleiding van die teksten wat bekennen; ik ben iets vergeten uit te leggen. Want ik gooi er wel een term tegenaan, maar ik leg ‘m niet uit; OEKO-TEX®. Ik hoop het hierbij goed te maken!

Label

Goed, even uitleggen. De OEKO-TEX® standaard wordt beheerd door de International Association for Research and Testing in the Field of Textile Ecology. Het is een geregistreerd handelsmerk dat de mens-ecologische veiligheid van textielproducten en lederwaren uit alle productiestadia (grondstoffen en vezels, garens, stoffen, gebruiksklare eindproducten) in de textielwaardeketen bevestigt. Of anders, makkelijker, gezegd: OEKO-TEX® is een gezondheidskeurmerk voor textiel.

OEKO-TEX® is daarmee een wereldwijde standaard waarmee stoffen worden getest en beoordeeld of ze vrij zijn van schadelijke niveaus van meer dan 100 stoffen, waarvan bekend is dat ze slecht zijn voor de menselijke gezondheid.

Waar vind je het?

Het staat op speelgoed van textiel, beddengoed en kleding die is getest op stoffen die schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid, bijvoorbeeld door allergische reacties. En op meubelstoffen dus. Als een stof het OEKO-TEX® keurmerk krijgt zijn, dan bevat het geen schadelijke stoffen. Beter voor je huid en gezondheid!

Milieu, mens en dier

OEKO-TEX® houdt rekening met belangrijke wettelijke voorschriften zoals kleurstoffen, formaldehyde, chloorfenol, cadmium, nikkel. Maar ook met veel chemicaliën die schadelijk zijn voor de gezondheid, ook al zijn ze nog niet gereglementeerd. Er worden dus eisen ten behoeve van milieu, dier en mens gesteld, apart voor drie fases in het productieproces: vezelproductie, verwerking van vezel tot stof en productie van textielproducten.

Ook goed om te weten; bij OEKO-TEX® tests op schadelijke stoffen wordt rekening gehouden met het uiteindelijke gebruik van het product. Hoe intensiever de huid in contact komt met een product en hoe gevoeliger de huid is, hoe strenger de mens-ecologische eisen.

Wie beheert en controleert er?

Bij de International Oeko-Tex Association zijn instituten aangesloten die testen of producten aan de criteria voldoen. De organisatie heeft zelf testinstituten hiertoe geautoriseerd. Een certificaat heeft een geldigheidsduur van een jaar.

Zo, weet u dat ook weer. En u weet gelijk hoe belangrijk zo’n label is. Let er dus op bij de aanschaf van uw bankhoes!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *