Hoes hoe? Ik zal het uitleggen, ik bedoel niet Hoes Hoe, maar Who’s Who? Weer zo’n rare associatie van me, terwijl ik zocht naar een nieuwe bankhoes. Want je hersenen doen soms gekke dingen. Moest ik al eens denken aan Johnny Hoes en aan een platenhoes, nu sprongen mijn gedachten naar Who’s Who. En wat is dat, zult u zeggen. Ik leg het even uit.
Vlak daarvoor las ik in een Engelse krant over de Engelse premier Boris Johnson. De heer Johnson is nogal elitair, en studeerde bijvoorbeeld aan één van de meest prestigieuze universiteiten, Oxford. Daar zat hij overigens in dezelfde klas als één van zijn voorgangers, David Cameron. In relatie tot die studie, en die universiteit, kwamen er in het artikel dat ik las nogal wat namen van bekende Britten voorbij, uit de huidige tijd en uit het verleden.
En in dat artikel kwam dus ook voorbij dat om te weten wie wie is, het boekje ‘Who’s Who’ er maar even bijgehaald moest worden. Want dat bestaat dus echt, ‘Who’s Who’. En het bestaat zelfs al sinds 1849, er zijn inmiddels al 172 edities verschenen.
Maar wat staat er nou in dat boekwerk? Nou, Who’s Who is dus een bron van biografische gegevens van meer dan 33.000 invloedrijke mensen van over de hele wereld. Maar de lijst bevat dan wel alleen namen van mensen die het Britse leven beïnvloeden, aldus de redactie. Dat zijn onder meer rechters, ambtenaren, politici en vooraanstaande figuren uit de academische wereld, uit de sport en uit kunst.
Elke vermelding in Who’s Who is geschreven door de persoon in kwestie, die door de redactie is uitgenodigd om een vragenlijst in te vullen. Inzendingen bevatten doorgaans volledige namen, geboortedata, carrièredetails, opleiding, publicaties, en contactgegevens.
Opname in Who’s Who kost geen geld, in tegenstelling tot veel andere soortgelijke publicaties, en er is zelfs geen verplichting om een exemplaar te kopen. Opname is altijd gebaseerd geweest op de belangrijke rol in het openbare leven of op professionele prestaties. En dus heeft de opname in Who’s Who een enorm aanzienlijk prestige gekregen. Je bent echt iemand, als je in Who’s WHo staat.
Maar goed, ik had het boekje niet bij de hand, en zo had ik bij sommige namen geen idee. Gelukkig had ik dan weer wel gewoon mijn iPad bij de hand, met Wikipedia en Google. Werkte ook.